top of page
llibres de petites editorials, escollits de grans grups, autoeditats, d'editorials independents, recuperatsexposicions, xerrades. concerts

contenciós poscavourià- Papers.

Marxa enrere com el cranc

 

(...) Han tornat a aparèixer els fonamentalismes cristians, que semblaven pertànyer a la crònica del segle XIX, amb el retorn de la polèmica antidarwiniana, i ha tornat a sorgir (encara que només sigui d'una forma demogràfica i econòmica) el fantasma del Perill Groc. Des de fa temps, les nostres famílies alberguen a nous servents de color, com en Allò que el vent s'endugué, i han reaparegut les grans migracions dels pobles bàrbars, com als primers segles després de Crist.

I torna triomfant l'antisemitisme amb els seus protocols. I tenim els feixistes (per molt que alguns es cridin posfascistes, segueixen sent els mateixos) al Govern. S'ha reobert el contenciós poscavourià entre Església i Estat i, per deixar constància d'aquestes tornades que gairebé semblen devolucions de correu, està tornant, de diverses formes, la Democràcia Cristiana. A més, sembla que ens estem apropant a l'època d'abans de la Resistència. I amb la Lliga del Nord ens estem aproximant a una Itàlia pre Garibaldi. Sembla com si la Història, inquieta pels salts dels dos mil·lennis precedents, s'estigui enrocant sobre si mateixa i tornant als fastos confortables de la Tradició. (...)

 

Umberto Eco

bottom of page